Tannsteinfjerning

Tannsteinfjerning

Tannstein er en av de vanligste tannproblemer hos hund og katt, som vil ubehandlet medføre til mer alvorlige tann-og munnhulelidelser, smerter og andre helseplager for ditt dyr.  

Tannstein er forårsaket av at fôrpartikler sammen med bakterier fra dyrets munnhule danner plakk. I løpet av 24 timer vil plakk kunne reagere med mineraler fra dyrets spytt og omdannes til tannstein. Enkelte mindre raser, og raser med kort snute får ofte tannstein hyppigere grunnet trang tannstilling.

Hvordan vurderer jeg om kjæledyret mitt trenger å få utført tannsteinsfjerning?

Tannsteinsfjerning bør utføres dersom ditt dyr har gulbrunt, hardt belegg på tennene, gjerne fulgt av dårlig ånde og begynnende tannkjøttsbetennelse.

Oppbygging av tannstein starter ofte ved hjørnetennene og jeksler i overmunnen. Dette er fordi dyrets spyttkjertler munner ut nært disse tennene. Tannkjøttbetennelse (gingivitt) vises som en rød/irritert rand langs delen av tannkjøttet som hviler mot tennene. Ved gingivitt blør hunden/kattens tannkjøtt lett.

Vi fraråder bruk av tannskrape på grunn av fare for skader på emaljen, samt at tannstein og bakterier under tannkjøttsranden ikke nås med dette instrumentet, og tannløsning og videre utvilking av tannsykdom kan ta sted. Tannpuss med med "soft" børste, gjerne V-formet i kombinasjon med Petosan tannpasta, er den ALLER beste måten å forebygge og redusere dannelse av plakk og tannstein. Med tannbørstens hår kan man massere bort bakterier som sitter rett under tannkjøttet, i tillegg pusse innsiden av tennene. Tyggebein og godbiter med god tyggemotstand har også en forebyggende effekt, men da hunden tygger og knuser maten og godbiter mest med de bakerste jekslene, er det kun disse tennene som får "oppmerksomhet" i dette tilfellet.

Hva bør jeg som eier tenke på i forkant av tannrens?

Ettersom tannsteinsfjerning foregår under narkose er det viktig at ditt dyr fastes de siste 6 timer før prosedyren. Dette innebærer at dyret ikke skal motta mat ila de 6 siste timer før oppmøte på klinikken. Hunden/katten skal ha tilgang til rent vann helt frem til den drar hjemmefra. Målet med fasten er å trygge ditt dyrs narkose, da fasten forebygger at dyret kaster opp og kan få mageinnhold ned i lungene når den er under narkose. Dersom ditt dyr er følsom for å gå en lengre periode uten mat eller mottar en spesialdiett er det fint om du gjør behandlende veterinær oppmerksom på dette slik at hensyn tas ved fôring etter oppvåkning.

Dersom ditt dyr mottar faste medisiner, kan disse vanligvis gis som normalt. Vi ber dog om at behandlende veterinær gjøres oppmerksom på hvilke medisiner ditt dyr har mottatt og hvilken dose.

Det er fint om du lufter hunden din før ankomst slik at den har gjort fra seg før den mottar bedøvelse.

Hvordan foregår tannsteinsfjerning?

Ved ankomst vil din hund/katt undergå en grundig klinisk undersøkelse slik at veterinæren kan vurdere om det foreligger noen anestesirisiko. Vi anbefaler også en pre-anestetisk blodprøve for alle dyr som skal i narkose for å bedre kunne foreta vurderingen om anestesirisiko. En pre-anestetisk blodprøve vil kunne avdekke nedsatt funksjonsevne ved indre organer som ennå ikke er representert med symptomer. I slike tilfeller kan det være behov for individuelle tilpasninger ut over preparater som normalt brukes for friske pasienter, dette for å kunne gi ditt dyr den tryggeste narkosen.

Under prosedyren vil alle våre pasienter være intubert. Dette innebærer at en trakealtube føres forsiktig ned i pasientens luftrør etter at sedasjon er indusert. Intubasjon er med på å forhindre at bakterier som frigjøres ved tannrensen skal inhaleres, og at dyrets mageinnhold skal komme inn i luftrøret dersom regurgitasjon oppstår. Veterinæren vil også sette inn et venekateter ved ett av dyrets frambein, dette er for å kunne gi nødvendige medisiner. Alle pasienter som sederes ved Sandviken Dyreklinikk vil monitorers av veterinær, til enhver tid fra sedasjon til våken tilstand, og motta kvalmestillende medisin for å gjøre oppvåkning så behagelig som mulig.

Når pasienten er klargjort vil veterinæren gjøre en grundig tann-og munnhule undersøkelse hvor en sonde benyttes for å måle dybden på eventuelle tannkjøttlommer rundt hver tann. Dersom veterinæren oppdager en dyp tannkjøttlomme eller annen sykdom vil det bli rådet å ta tannrøntgen av tannrøttene for videre undersøkelse. Ved behov vil en individuell behandlingsplan bli lagt for ditt dyr.

Tannstein fjernes så med et ultralydapparat hvor et buet metallinstrument vibrerer mot pasientens tannstein slik at den knuses og løsner. Tannstein fjernes både ved tennenes krone og under tannkjøttsranden hvor store mengder bakterier samles. Det gjøres oppmerksom på at misfarging av emaljen ikke alltid lar seg fjerne. Etter tannrensen vil tennene bli polert med en lett slipende krem for glatt overflate. Poleringen gjør at ikke tannstein hefter seg så lett til tannens overflate igjen.

Etter prosedyren overvåkes ditt kjæledyr av veterinær, og trakealtube fjernes straks pasientens svelgrefleks er intakt. Ved våken tilstand vil venekateter fjernes og din hund/katt kan reise hjem.

Hva bør jeg som eier tenke på etter at mitt dyr har undergått tannrens?

Når din hund/katt hentes hjem etter utført tannrens kan det være lurt å ta hensyn til følgende:

  • Det kan, tross at dyret har mottatt kvalmestillende, være lurt å gi hunden/katten en mindre porsjon mat enn vanlig når dere kommer hjem da noen dyr kan oppleve å være litt uvel etter narkosen.
  • Det er vanlig at pasienten kan være ekstra søvnig den dagen hun/han har undergått prosedyren. Det er derfor viktig at hunder kun luftes slik at de får urinert/defekert, og ellers holdes inne i et rolig hjemmemiljø. Fra dagen etter tannrens kan hunden gå turer som normalt.
  • Katter bør holdes inne dagen tannrens utføres, men kan gå ut som vanlig fra dagen etter.
  • Dyret bør ligge lunt og varmt resten av dagen, da hundens/kattens kroppstemperatur kan synke noe under sedasjon.
  • Husk at nettopp NÅ har du som eier det beste utgangspunktet for å forebygge dannelse av tannstein – vi oppfordrer til daglig tannpuss!

Hos Sandviken Dyreklinikk har vi veterinær med spesialkompetanse på tenner, spør oss gjerne om tenner, tannhelse og forebyggende tiltak tilpasset ditt dyr.  

Sandviken Dyreklinikk – sammen for ditt dyrs trygghet og helse!

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time