I likhet med oss mennesker trenger hundene våre styrke for å holde seg friske og skadefri.
Hundens muskler holder bokstavlig talt kroppen oppe og i gang.
Styrketrening er også god mental trening for hunden og en morsom aktivitet for hund og eier.
De fleste friske hunder kan dra nytte av balansetrening og styrketrening for å styrke kjernemuskulaturen, forebygge skader og for å bedre koordinasjonen.
Trening kan også styrke selvtilliten ved at den gir mestringsfølelse.
Styrketrening for hund brukes også mye i opptreningen og rehabiliteringen av hunder etter en skade. Sistnevnte bør gjøres i samråd med en fagperson, for eksempel en rehabiliteringsterapeut eller lignende.
De kan sette sammen en tilrettelagt treningsplan du kan følge når hundentrener hjemme.
Det er en enorm variasjon mellom hundesporter med tanke på belastningsgrad og -type, intensitet, varighet og skadefrekvens. Noen hundesporter er eksplosive og kortvarige. Noen har en rask start, høyt tempo og en svært kort reaksjonstid på faktorer som underlag, kommandoer og banemønster.
Det å styrke hundens muskler vil gjøre ledd mer beskyttet og styrket for utfordrende bevegelser.
En hund med dårlig utviklet muskulatur i ryggen vil lettere kunne pådra seg skader og i verste fall halthet. Man tenker kanskje ikke over at halthet kan skyldes plager i ryggen, men det kan det i aller høyeste grad.
All kraft og bevegelse fra hundens bakpart mobiliseres gjennom ryggen, og en svak rygg vil kunne føre til endret bevegelsesmønster.
Balanse
Er grunnelementet for enhver fysiskaktivitet.
Kroppens balanse er avhengig av en sterk og aktiv rygg- og bukmuskulatur.
Rygg- og bukmuskler jobber tett sammen.
Vi kan legge inn balanseøvelser ute på tur i skogen og i terrenget.
Hjemme er balltrening en veldig effektiv måte å trene opp balansen på.
Kroppsbevissthet
Hunder jobber på varierende underlag og i vekslende terreng. Dette setter krav til hundens egen bevissthet for plassering av poter, fordeling av kroppsvekt, og hundens evne til å justere på overtråkk og feilbelastninger før en skade oppstår.
Hunder med lite utviklet kroppsbevissthet vil virke klønete, jobbe lite energieffektivt, bli fortere slitne og være mer utsatte for skader, da de ikke klarer å gjøre riktige vurderinger av hvordan de skal bruke kroppen sin i terrenget.
Styrke
Muskelstyrke må også være på plass for at en hund skal prestere optimalt. De store muskelgruppene i lår og overarm sørger for energi og framdrift, mens de mindre musklene fungerer som støttemuskulatur for ledd og skjelett. Både store og små muskler må trenes.
Variasjon i treningen er viktig.
Dersom du ønsker at hunden din skal utvikle mer muskulatur må også belastningen økes gradvis og målrettet.
Utholdenhet
God kondisjon er ferskvare. Dersom du trener hunden din i enbestemt hundesport, eller ønsker å ha en hund som er rustet for fjellturene er utholdenhet noe som burde trenes på. Det må holdes vedlike for å ha en varig effekt.
Om du trener med cavaletter med god avstand mellom, så vil du trene ryggstrekker-musklene, samt musklene i fremre del av rygg og bekkenområdet.
Det er også fint å trene over cavaletter med uregelmessig avstand eller høyde – dette vil trene kjernemuskulaturen til hunden. Om du bruker høyere cavaletter vil du i tillegg til blant annet ryggmuskler også trene de viktige hoftebøyerene, og magemusklene som også er viktig for en sterk rygg.
Hvor mange repetisjoner du gjør hver øvelse kommer så klart an på hvor godt hunden er trent, men en tommelfinger-regel kan være et sted mellom 6 – 12 repetisjoner per øvelse. Dette kan passe de fleste hunder.
Her trener man de sideførende musklene i brystkasse og rygg. Bruk gjerne 6 – 12 repetisjoner her også.
Trening i kupert terreng styrker blant annet hundens rygg og bekken, og da spesielt kjernemuskulatur samt bøye- og strekkemuskulatur.
Treningsmulighetene er mange ute i naturen! Treningen blir kanskje ikke like systematisk som ved for eksempel bruk av kjegler eller cavaletter, men variert terreng er gull verdt for hundens kropp.