Kastrering kanin

Kastrering kanin

Har du en ukastrert hann- eller hunnkanin, eller drømmer om å bli kanineier? Da er dette artikkelen for deg! Vi mottar mange henvendelser og spørsmål relatert til kastrasjon av kanin, og vil med denne artikkelen forklare viktigheten og fordeler med denne behandlingen.  

Hva er kastrasjon?

Ved kastrasjon fjernes kaninens kjønnscelle – og hormonproduserende organ/forplatningsorgan. Hos hunnkanin innebærer det at eggstokker, eggledere og livmor fjernes kirurgisk. Hos hannkanin fjernes testikler.

Hvorfor skal jeg kastrere min kanin?

  • Forhindre uønsket kull: Et kaninpar kan enkelt få 50 kaninunger ila et år! Det er ikke uten grunn at det heter «formere seg som kaniner».
  • Forebygge kreft i forplantningsorgan: Ukastrerte hunnkaniner har en høy risiko for utvikling av livmorskreft. Studier viser at hele 60- 80% av ukastrerte hunnkaniner over 4 år kan utvikle livmorskreft (ondartet adenocarcinom). Dette oppstår som celleforandringer i cellelag av innsiden av livmoren, og medfører fortykkelser og knuter i organet. Vevet blir skrøpelig og blør lett, og kan spre seg til andre organ i kroppen som lever og lunger.
  • Harmonisk sosialisering og atferd: Kaniner er svært sosiale dyr, og uansett hvor mye tid du tilbringer med din kanin, vil det ikke kunne utfylle rollen til en annen kaninvenn. Ukastrerte kaniner kan være dominerende og utvise parringsatferd, hvilket kan være frustrerende både for kanin og eier, og kan resultere i skader på penis som følge av parring på gjenstander i kaninens bur/miljø. Vi anbefaler å kastrere dine kaniner, og slippe de sammen etter 6 uker slik at hormoner, og eventuell sæd hos hannkanin er ute av systemet. Vær tålmodig og gå rolig frem med sosialiseringen, så vil du få en harmonisk vennegjeng.
  • Renslighet: Som et resultat av kastrasjon, vil din kanin bli mer renslig, få et redusert behov for å markere seg, og være enklere å «toaletttrene».

Når skal jeg kastrere kaninen min?

  • Vi anbefaler å kastrere hann- og hunnkanin ved 5-6 måneders alder.
  • Dersom du har en hunnkanin over 4 år, anbefaler vi røntgen og ultralydundersøkelse først, for å utelukke livmorskreft med spredning til lever, lunger eller andre organ.

Spesialkompetanse:

Sandviken Dyreklinikk har spesialkompetanse på gnagere og andre eksotisk dyr, og har stor kunnskap og erfaring med dyrearten. Vi ønsker å tilby det beste for våre pasienter, med trygg narkose og overvåkning, bred smertelindring og en komfortabel oppvåkning med assistert fôring postoperativt.

Hva skal jeg tenke på før operasjonen?

Kaniner er små, sarte dyr. Du må være forberedt på å få hjem en kanin som trenger tett oppfølging de neste dagene. Noen vil ikke spise selv, og vil være i litt redusert form de første 1-3 dager etter operasjon. Det er derfor viktig at du har god tid de neste dagene etter operasjonen for å passe på kaninen din.  

  • Gjør klart et rent og rolig sted for kaninen din å være inne, og litt mat som du vet kaninen din liker godt.
  • Ta med høy, litt grønnsaker og vannflaske til dyreklinikken på operasjonsdagen.  

Husk at kaniner ikke skal faste før narkose/operasjon.

Ring oss gjerne dersom du har noen spørsmål til veterinæren, vedrørende narkosen eller operasjonen.

IMG_2085

Operasjonen:

På operasjonsdagen foretar veterinæren først en helseundersøkelse av kaninen. Det er for at veterinæren skal være sikker på at kaninen er frisk nok for en operasjon. Vi veier kaninen din for å gi en trygg dose medisin og bedøvelse, og sørger for et stressfritt miljø på klinikken. Vi legger deretter inn en veneflon inn i en blodåre. Her kan kaninen få både smertestillende og bedøvelse rett i blodet under operasjonen. Under operasjonen holder man øye med kaninens puls, blodtrykk, pust og temperatur. Kaninen får også oksygen og bedøvelsesgass.

IMG_1961


IMG_2086

Operasjonsnittet legges enten i pungen eller på magen, og utføres på en skånsom måte for å forhindre lyskebrokk og infeksjon.

Etter fullført operasjon, mottar kaninen reverserende medisin for å våkne. En autorisert dyrepleier vil holde øye med kaninen til den er helt våken, sørger for en trygg og komfortabel oppvåkning og gir den assistert fôring med Critical Care. Vi anbefaler at du har med høy evt andre grønnsaker den liker godt, samt sin egen drikkeflaske, slik at vi kan tilby dette også.

Når kaninen holder varmen selv, er våken og ikke trenger ytterligere medisinsk oppfølgning, kan den reise hjem.

IMG_2084

Hva skal jeg tenke på etter operasjon?

  • Utendørskaniner bør holdes inne i minst 1 døgn etter operasjonen. Dyr som har vært i narkose kan lettere få lav kroppstemperatur, samt ha litt redusert apetitt. Når kaninen spiser selv og kan selv holde kroppstemperaturen oppe, kan den komme ut igjen. Sørg for at det er rent og tørt og at kaninen har ly. En varmelampe eller varmepute er en god ide om det er kaldt.
  • Smertelindring: Du får med medisiner og/eller resept på smertestillende fra veterinæren etter inngrepet, samt instrukser om hvordan medisinen skal gis.
  • Dersom kaninen din forsøker å stelle såret sitt overdrevent, er det viktig at du tar kontakt, slik at vi kan rådføre deg videre. Det kan hende han/hun har behov for en body for å dekke over operasjonssåret.


Sandviken Dyreklinikk - Sammen for trygghet og helse!

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time