Innvollsorm/mark er parasittære ormer som bor hovedsakelig i tarmen til infiserte katter. Noen arter og livsstadier av ormer kan også bevege seg gjennom andre indre organer. Noen ganger kan man se voksne innvollsorm i kattens oppkast eller avføring, eller deler av innvollsorm som små "riskorn" i kattens avføring. Andre ganger oppdages orm kun ved mikroskopisk analyse av kattens avføring.
De fleste katter som er jevnlig utendørs, vil bli infisert med innvollsorm iløpet av livet. Har man innekatt kan katten fremdeles bli smittet av orm som vi kan bringe inn i huset på sko eller gjennom andre vektorer. Særlig kattunger er utsatt grunnet umodent immunsystem og større smittepress. Voksne katter kan gå med innvollsorm lenge uten å utvikle symptomer.
Man ser altså ikke alltid symptomer før katten har fått en kraftig parasittinfestasjon.
Vi anbefaler at katten din behandles mot innvollsorm 3-4 ganger årlig dersom den går ute. Dette gjelder også for katter som kun er ute kun av og til, eller kun er ute i bånd. Dersom katten din er kun innekatt anbefales ormekur 1 gang årlig. Det finnes ingen forebyggende behandling.
Har katten din fått kattunger anbefales vi ormekur til kattunger og kattemor fra 2 leveuke, og gjenta etter veterinærens anbefaling frem til 12 leveuke (basert på hvilken ormekur som gis). Etter dette behandles det igjen ved 6 mnd alder. Kattungene kan smittes av innvollsorm gjennom morsmelk, og det er derfor viktig med tidlig ormekur.
Ormekur er reseptbelagte medisiner, og det finnes ulike alternativer:
Vi anbefaler å bruke en mest mulig spesifikk behandling for å unngå resistensutviklling mot de medisinene vi har på markedet. Vi ønsker derfor å velge type ormekur ut fra den enkelte katts behov. Grunnet fare for resistensutvikling kan også behandlingsanbefalinger endres over tid.
Spolorm
Den vanligste innvollsormen hos katt. Voksne ormer er lange hvitgule ormer (som kokt spagetti) og ca 5-12cm lang. Voksne ormer lever i kattens tarm, men larvestadier vandrer rundt i kroppens organer og lager cyster små cyster. Kattunger kan smittes gjennom morsmelk og innen 3 uker er det voksne innvollsorm i kattungens tarm. Derfor er det viktig med hyppig ormekur av kattunger og kattemor. Spolorm kan også i sjeldne tilfeller smitte til mennesker.
Bendelorm
Veldig vanlig i Norge. Bendelormen lever i kattens tarm, og smittes gjennom avføring eller byttedyr. Kroppen til ormen er lang og flat, og består av mange `ledd/segmenter`som inneholder egg. Segmenter skilles ut i avføringen, og det er disse man ser som små "riskorn" i infisert katt sin avføring.
Noen ganger kan man også se dette rundt kattens analåpning og på steder katten oppholder seg.
Lungeorm
Utbredt på Vestlandet. Voksen lungeorm er ca 1 cm lang. Larvene ses kun i mikroskop.
Voksen orm lever i lungevev og kan forårsake luftveissymptomer som tung pust, hoste. Noen ganger kan man se tegn på infeksjon på røntegnbilder av kattens lunger.
Larvestadiet skilles ut i avføring, og tas opp av en snegle/mus/fugl. Katten smittes av å spise infisert byttedyr. Ikke alle ormekurer er effektive mot lungeorm, så ved mistanke er det anbefalt å utføre analyse av avføring.