Hypertyreose/høyt stoffskifte hos katt

Skjoldbruskkjertelen er en hormonproduserende kjertel som finnes foran på kattens luftrør, plassert like under strupehodet. Denne kjertelen produserer blant annet hormonet tyroksin, som regulerer kattens forbrenning/stoffskifte. Overproduksjon av tyroksin fører til sykdommen hypertyreose, som også kalles struma. Dette er den absolutt vanligste hormonsykdommen hos katt. Årsaken til sykdommen er oftest en godartet svulst i skjoldbruskkjertelen, svulsten er kun ondartet i 1-2% av tilfellene.

Sykdommen ses oftest hos katter over 8 år, men kan også forekomme hos yngre individer.

Sykdommen forårsaker høyt blodtrykk (hypertensjon) som igjen kan føre til hjertesykdom, skade på nyrer, blødninger i øynene og netthinneavløsning (ablatio retinae).

Symptomer:

  • Vekttap tross økende appetitt
  • Økt drikkelyst
  • Hyppig urinering
  • Endret adferd – rastløs
  • Hurtig puls
  • Forringet pelskvalitet
  • Oppkast
  • Diaré

Diagnose:

På bakgrunn av symptomer og alder fatter ofte veterinæren mistanke om denne sykdommen. Hos katter med hypertyreose kan veterinæren i mange tilfeller kjenne skjoldbruskkjertelen under kattens strupehode, dette er ikke mulig hos friske katter.  Diagnosen bekreftes med en blodprøve der man måler tyroksinnivået.

Laboratorie Veterinær Sandviken Dyreklinikk

Behandlingsalternativ:

  • Medisinering- den vanligste behandlingsmetoden er å gi en medisin som stopper produksjonen av stoffskiftehormon. Med riktig medisinering kan katten ha mange gode år, men det krever livslang medisinering. Når man har funnet medisindosen som passer best for det enkelte individ, bør man kontrollere tyroksinnivået hver 3-6 måned resten av livet.
  • Spesialfòr– jod er en av komponentene i stoffskiftehormonet tyroksin. Det finnes spesielle veterinærfôr med svært lavt innhold av jod. Redusert tilførsel av jod fører til at kroppen produserer lavere mengde tyroksin. Denne behandlingsmetoden krever at katten ikke spiser noe annet enn dette fôret (ofte bør katten kun være inne for å unngå at katten skal kunne innta jodholdig mat/byttedyr utendørs).
  • Radioaktiv jod- jod inngår i oppbygningen av stoffskiftehormonene, den radioaktive jod injiseres i et blodkar og tas opp i skjoldbruskkjertelen der den ødelegger det overaktive skjoldbruskvevet slik at produksjonen av stoffskiftehormon blir normal igjen. Strålingen når ut bare noen millimeter og er derfor ikke farlig for resten av kattens kropp. Denne behandlingen kan man få utført ved NMBU (Veterinærhøyskolen) i Oslo.
  • Kirurgi – ved kirurgi kan man fjerne den syke delen av skjoldbruskkjertelen, risiko ved dette inngrepet innebærer tilbakefall med utvikling av ny svulst i det gjenværende vevet, samt at man kan risikere at katten etter operasjon kan produsere for lite skjoldbruskkjertelhormon. I de tilfeller hvor for lite hormon produseres, må katten medisineres livet ut.
Katt Sandviken Dyreklinikk



En katt med hypertyreose som mottar riktig behandling og oppfølging kan leve et godt liv.

Sandviken Dyreklinikk - Sammen for trygghet og helse!

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time